top of page
Tanatoesztétika és tanatopraxia​

 

A tanatopraxiai tevékenység célja az, hogy az elhunyt hozzátartozói a temetésről olyan képet őrizhessenek meg eltávozott hozzátartozójukról, ami segíti a gyász feldolgozásának folyamatát. Cél, hogy az elhunyt külsejét olyanná tegyük, mint amilyen az néhány nappal a halála előtt lehetett. Koporsós temetéseknél, a hamvasztás előtti megtekintés esetén vagy a kórházban történt boncolást követően ajánljuk igénybevételét. 

Koporsós temetés, hamvasztásos temetés, tanatopraxia
Tanatoesztétika

A tanatoesztétika fogalma alatt egy olyan kezelést értünk, amelynek része a test fertőtlenítése és a testfelületen lévő káros mikroorganizmusok elpusztítása. Ez egyrészről védelmet jelent az elhunyttal testével érintkező hozzátartozók részére, másrészről segíti az elhunyt természetes állapotának megőrzését. 

 

A beavatkozással az elhunyt megfelelő, esztétikus állapotát próbáljuk megőrizni. Segíthet a beavatkozás egy szívroham okozta elszíneződés, vagy egy nyílt sérülés eltüntetésében is. 

Kollégáink e szakterületen profi tudással rendelkező spanyol és portugál oktatóktól sajátították el tudásukat. A beavatkozással a halál beálltát követően több nappal is lehetséges még eredményt elérni, ezáltal a temetési határidő könnyebben meghosszabbítható. 

Koporsós temetés, hamvasztásos temetés, tanatopraxia
Koporsós temetés, hamvasztásos temetés, tanatopraxia
Tanatopraxia​

 

A tanatopraxiai kezelés annyiban több az előbbi beavatkozásnál, hogy itt a klasszikus balzsamozási eljárásra is sor kerül a véráramba juttatott konzerváló folyadék segítségével. Ezzel  az eljárással tartósabb hatás érhető el, illetve súlyosabb testelváltozások, foltok esetén e beavatkozás szükséges a jobb eredmény eléréséhez. Ha a ravatalozásra a halál dátumát követő 7 napon túl kerül sor, akkor a beavatkozás mindenképpen javasolt.

Külföldre történő szállítás esetén e kezelés előírás a hatóságok részéről.

bottom of page